Matematiikan opetuksen kansalliskomitea

Matematiikan opetuksen kansalliskomitea (FiCMI) edustaa International Commission on Mathematics Instruction (ICMI) -järjestöä Suomessa ja Suomea ICMI:ssa. ICMI toimii osana Kansainvälisen matematiikan unionia (IMU) ja sen tehtävä on matematiikan oppimisen ja opettamisen tutkimuksen ja kehittämisen edistäminen. ICMI:n tärkeimmät toimintamuodot ovat ICMI Studies -tutkimukset sekä ICME konferenssit.

Matematiikan opetuksen kansalliskomitea on laaja-alainen matematiikan opetuksen asiantuntijaryhmä, jonka tavoitteena on matematiikan opetuksen laadun ja arvostuksen edistäminen. Yleistä tietoa kansalliskomiteoista löytyy sivulta Suomen tiedeakatemiain verkkosivuilla.

Toiminta ja jäsenet (2022-24)

Kansalliskomiteaan kuuluu 7-14 jäsentä, jotka ovat matematiikan opetuksen ja sen tutkimuksen asiantuntijoita. Kokoonpanossa on edustettuna eri asteiden opettajat, opettajakouluttajat ja opintohallinto sekä Matematiikan kansallinen komitea.

Kansalliskomitean säännöt

Vuoden 2024 toimintasuunnitelma
Vuoden 2023 toimintasuunnitelma

Toimikunnan kolumni Dimensio-lehdessä

Löydät kirjoitukset "kolumni"-hakusanalla osoitteessa https://dimensiolehti.fi/category/kolumni/.

Historia

Komitea on perustettu toukokuussa 1979 Matematiikan kansallisen komitean matematiikan opetuksen toimikuntana. Vuosien varrella se on mm. tukenut sovellusorientoitunutta matematiikan oppimateriaalin levittämistä, edistänyt oppimateriaalin arviointia sekä järjestänyt kansainvälisten asiantuntijoiden esitelmiä. Vuosien varrella ICMI on toiminut yhä itsenäisemmin IMO-emojärjestöstään ja samaa voi sanoa kansallisista vastineista. Vuodesta 2008 lähtien ICMI edustajisto on suoraan valinnut järjestön johtoryhmän ja vastaavasti on päätetty, että matematiikan opetuksen toimikunta toimii itsenäisenä kansalliskomiteana. Nimenmuutos, joka kuvaa nyt jo vakiintuneita toimintatapoja, sinetöitiin uusien sääntöjen hyväksymisen yhteydessä vuonna 2022.

PuheenjohtajaSihteeri
79-92 Ilpo Laine79-82 Matti Lehtinen
82-91 Erkki Pehkonen
92-98 Tuomas Sorvali91-05 Johannes Paasonen
98-04 Olli Martio
04-12 Pekka Koskela05-12 Merja Vihtilä
12-22 Juha Oikkonen12-22 Jussi Nieminen

Päivitetty 22.2.2024.